Ketos gör oss ”torrare”

I helgen tog jag mig tid att läsa den nya LCHF Magasinet. Februari numret av LCHF Magasinet och läste något intressant om Ketos gör oss ”torrare” en artikel skriven av Martina Johansson.

Rubriken på artikeln är, ”Kan insulinet bli för lågt hos oss som är friska?” Men det var stycket om att ketos gör oss ”torrare” fastnade hos mig. Jag har nämligen upptäckt sedan jag började med strikt Keto, att jag blivit väldigt mycket torrare i huden och mer törstig. Något du upplevt?

I artikeln står det så här:

Insulin har dock flera uppgifter än att reglera blodsockret, nämligen att reglera hur mycket natrium som utsöndras genom njurarna. Mindre insulin ger mindre natriumretention, vilket ger mindre vikt och volym den första tiden på strikt lågkolhydratkost. Det beror på att mängden bundet vatten i kroppen minskar för att behålla rätt proportioner mellan salt och vatten i kroppen. Det gör också att kroppen blir känsligare för skillnaden i hur mycket vatten du får i dig.

Vi som befinner oss i ketos blir ”torrare” och får mindre underhudsfett, eftersom det är mycket vätska i underhuden. Detta är något som utnyttjas inom fitness där manipulation av vatten, salt och kolhydrater är mycket vanligt.

När jag läste artikel kom jag genast att tänka på, hur mycket vatten dricker jag egentligen? Visst dricker jag mycket vatten, speciellt de dagar jag fastar eller tränar. Vilket kanske är 5 dagar i veckan men ändå.

Kom att tänka på en bild som är väldigt talande för sig. En bild jag såg först hos Margareta. Jag norpade bilden från Margareta blogg, så att även ni ska få se den.

Nu ska vi ligga någonstans där vid Very good eller Good.

Rent spontant tror jag att jag ligger mellan Fair och Light Dehydrated de dagar jag inte tränar. Så mitt mål är att försöka att dricka mer vatten helt enkelt. Tanken är minst 2 liter vatten om dagen, oavsett om jag fastar, tränar eller bara är.

Fick via mitt jobb en snygg glasflaska att dricka vatten ur, så nu kommer den verkligen till användning. Passar perfekt i min mugghållare i bilen. Jag som kör så pass mycket bil.

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.