Kålpudding – riktig husmanskost

När jag tittade in i kylskåpet idag så fanns det inte så mycket att trolla med. Vi hade ett halvt huvud med vitkål, lite grädde och tinad nötfärs. Hade planerat in att vi skulle ätit hamburgare men salladen hade redan tagit slut…. så det var bara att tänka om – kålpudding får det blir!

Kålpudding med brunsås

Portioner 4

Ingredienser

  • ca 600 gram nötfärs
  • 1/2 vitkålshuvud
  • 2 msk vatten
  • 2 msk smör
  • 2 ägg
  • salt & peppar

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Strimla vitkålen och stek de i smör tills de blir mjuka, ca 3 minuter.
  3. Blanda nötfärs, vatten, ägg, salt och peppar i en bunke. Färsen är ganska lös.
  4. Lägg halva mängden vitkål i en smord ugnsform, lägg sedan över köttfärsen över vitkålen och platta till. Fyll sedan på med resten av vitkålen.
  5. Grädda i mitten av ugnen i ca 30-45 min beroende på ugn.

Under tiden kålpuddingen är i ugnen gör du ordning brunsåsen.

Brunsås

Portioner 6

Ingredienser

  • 5 dl grädde
  • 1 msk En skvätt sockerfri soja Tamarisoja
  • 2 msk Kalvfond
  • 1 nypa salt, peppar
  • 2 msk Philadelphia ost

Instruktioner

  1. Blanda samman allt och låt koka upp

  2. Sänk värmen till 1:an och låt stå och dra tills maten är klar.

Servera med rårörda lingon.

Mums säger jag bara, såå enkelt och gott.

Du kanske även gillar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.