Janssons frestelse
1 januari 2014
Perfekt till jul, midsommar eller påsk. Receptet är från Åse, 56kilo.se
Janssons frestelse
Måltid Middag, Tillbehör
Ingredienser
- 1 kg kålrabbi *
- 2 gula lökar
- 2 st Grebbestads ansjovis a 125 gram
- 2 dl creme fraiche
- 1 dl naturell färskost som philadelphia
- 1 dl vispgrädde
- 1 dl skållade finhackade mandlar
- tunna skivor smör
- salt , peppar
Instruktioner
- Skala och skiva löken och stek mjuk i smör. Löken ska inte få färg.
- Strimla kålrabbin och varva sedan kålrabbi, lök och ansjovis i en smord gratängform. Kålrabbi i botten och överst. Dra några varv med pepparkvarnen emellan. Något varv med saltkaret beroende på hur salt du vill ha gratängen.
- Häll spadet från 1 konservburk över och vispa sedan ihop grädde, crème fraîche och färskost så det blir slätt. Häll över gratängen.
- Finhacka mandlarna (jag kör dem i min mixer) fördela över och hyvla till sist lite smör över.
- Grädda i ca 1,5 timme
Anteckning
* Kålrabbi är tillsammans med kålrot och rättika ett toppensubstitut för potatis!
Föregående
God fortsättning på 2014
Nyare