Jag blir så ledsen när jag läser detta!

För ett tag sedan läste jag en artikel i Göteborgs Posten ( 8 januari) som jag reagerade på, nämligen att man har sett goda resultat när unga fetmaopereras!

Nu ligger inte artikeln på deras hemsida utan man måste vara inloggad eller köpa papperstidningen. Men artikeln börjar så här:

Fetmaoperationer på tonåringar ger lika goda långsiktiga resultat som när vuxna operaras, visar en svensk studie. De nya rönen öppnar för att fetmaoperationer kan etableras som en standardbehandling för svårt överviktiga ungdomar.

Läser man vidare i artikeln så vägde de i snitt 28 % längre i vikt än före ingreppet efter 5 år. Operationen förändrar signalsystemet i mag- tarmkanalen som bland annat reglerar hunger och mättnad.

Men vad händer på sikt, när man mixtrar med mag- och tarmkanaler, på en ungdom som inte är färdig växt ännu?

De skriver vidare att var fjärde tonånger som opererades drabbades av komplikationer som krävde ytterligare en ny operation inom 5 år. Ungefär hälften av fallen gällde tarmvred och hälften gallsten. Gallsten hos vuxna efter kraftig viktnedgång är något forskarna sett tidigare men inte förväntade sig hos de unga i studien.

Vad finns det mer som man inte förväntade sig hos de unga, när det gäller framtiden?

Vidare står det: En annan lärdom i studien var att unga opererade kan behöva mer stöd. Bland annat med att ta de tillskott som är nödvändiga för att inte drabbas av vitamin- och mineralbrist efter operationen.

Ja, det är klart. Att vara ung och överviktig är inte lätt men här tror jag att både vuxna och barn behöver stöd. Men vad kan vitamin- och mineralbrist ge på sikt ifall dessa ungdomar inte tar sina kosttillskott?

Torsten Olberts, Docent vid Sahlgrenska Akademin och ansvarigt för studien, publiceras i tidskriften The Lancet Diabetes & Endocrinology.

Jag dömer ingen som har gjort en gastric bypass, känner många som har gjort det och även de som har gjort en återställning. Det jag reagerar på är att man vill göra detta till en standardbehandling för barn och ungdomar. Barn och ungdomar som inte är färdigutvecklade.  

Vad händer på sikt med deras kroppar? Den frågan kan nog ingen svara på idag utan det kommer vi att bli varse om i framtiden. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.