Fotriktiga Skor

Fotriktiga skor

I samarbete med Ketopodden och Joe Nimble Store.
Jag minns inte vilket år jag började gå i ”barfota” skor men det är längesen. Så idag tänkte jag dela med mig lite hur jag började gå i fotriktiga skor som man kanske mer ska säga istället för ”barfota” skor. För tanken är väl att dina fötter ska få plats och röra på sig i dina skor eller?

Jag minns inte vilket år det var då jag började gå i ”barfotaskor”. Jag minns heller inte hur jag kom i kontakta med det första gången. Kan bara gissa att jag googlade på det och hamnade hos Magnus som är grundare till skobutiken Joe Nimble Sverige, fast på den tiden hette butiken FreeFoot. Den låg precis vid Fiskekyrkan här i Göteborg och sålde vardagsskor med barfota känslan.

Anledningen att jag började gå i barfotaskor var att jag hade fått problem med mina fötter. På den tiden joggade jag och sprang olika lopp så som GöteborgsVarvet, Midnattsloppet. Så när jag sprang fick jag ont upp i mina knän och i fötterna. Av någon anledning fick jag tips om att kolla upp ”barfotaskor”. Jag började med att köpa Five Fingers att gå och promenera i och fick en otroligt positiv upplevelse. Eftersom det här var ett helt nytt sätt för mig att gå i, blev jag tvungen att vänja mina fötter och vader med att gå i dessa ”nya” skor.

Det tog några månader innan jag vågade börja springa med dessa. Vilken känsla det var, vilken frihet och det som jag blev mest förvånad med var att jag inte fick ont i mina knän eller fötter. Rätt fascinerande! Och det var nog här det började, när jag började leta vardagsskor att gå i som hade denna barfota känsla som jag hittade till Magnus och FreeFoot.

Vad menar jag då med fotriktiga skor?

Med fotriktiga skor menar jag att din fot ska få plats i skon och kunna röra på sig. Tårna ska inte pressas samman i skon, varken du eller dina fötter mår bra utav det. Din sko ska vara formad utifrån din fot och inget annat. Använder man för trånga skor, skor som klämmer åt tårna och framför allt stortån, finns det risk att man utveckla Hallux Valgus eller får andra problem med fötterna. Tänk på att fötterna håller upp hela din vikt, tar dig fram genom hela ditt liv. Var snäll mot dina fötter och vårda de ömt!

Jag har nästan bara skor från Joe Nimble, men i helgen var jag iväg på julfest med mitt arbete. Kvällen till ära valde jag att ha en klänning på mig och plockade fram mina gamla stövlar med klack. Jag var jättefin och det lät härligt när jag gick ner till pendeltåget. Det var inte många timmar jag var iväg men jag kan berätta för er att jag hade så ont i fötterna. Dagen efteråt vaknade jag upp med känningar till benhinneinflammation. Nästa gång kommer jag att välja mina vanliga skor istället för dessa klackskor.

Fotriktiga Skor

Jag och Matilda intervjuar Sebastian från Joe Nimble Store i Malmö, där vi verkligen pratar om våra fötter. Sebastian brinner verkligen för det han gör och helhjärtat delar med sig utav sin kunskap och tankar kring fötter och dess funktion. Jag blev verkligen inspirerad av Sebastian och hans kunskap.

Lyssna gärna på avsnitt 82 – Funktionella foten.

Är du nyfiken på att prova fotriktiga skor kan jag varmt rekommendera dig att uppsöka en utav deras butiker som finns i Göteborg, Stockholm och Malmö. Du får även en rabattkod som ger dig 10% både i butiken och online – KETOPODDEN – med stora bokstäver som du uppger i kassan.

Pernilla Lantz signatur

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.