Att träna träningscykel

Redan förra året började vi träna kondition på träningscykel hemma i garaget, fast då hemma hos en kompis.

Nu sitter vi hemma i vårt garage tillsammans med våra vänner Ki och Ulricha. Vi ska nämligen på semester i sommar tillsammans, ett äventyr på/med MTB ner i Europa så som vi gjorde sommaren 2018.

Då gäller det att få upp sin kondition, benstyrka och segheten.

Så nu fram till mars kommer jag/vi fokusera väldigt mycket på att trycka upp vårt vo2max. Dvs öka syresättningen till musklerna. Så det blir mycket intervaller i olika former för att göra detta.

Våra Intervallpass

Jag har fått en del frågor om just min träning på träningscykeln så här tänkte jag sammanfatta lite hur vi kör, när vi kör intervaller. Finns lite olika pass.

Intervall 1

Ett pass som är sjukt jobbigt är, 40×20 dvs 3 block med 40 sekunder trampa och 20 sekunder vila i 10 repetioner. Därefter 10 minuters mellantramp innan de andra två blocken kommer igång. Asjobbigt men nyttigt. Givetvis alltid 10 minuter uppvärmning innan vi kör igång med de 3 blocken

Intervall 2

Ett annat pass som vi kört är, uppvärmning 10 minuter och sedan i 10 minuter öka ditt motstånd ett snäpp och hålla samma tempo i 10 minuter för att efter de 10 minuterna öka ännu mer på motståndet innan du trappar ner igen. Alltid 10 minuter. Totalt 2 ökningar i motstånd och sedan när du trappar ner så gör du på samma sätt som du gjorde när du trappade upp. Asjobbigt, sjukt hög puls får jag.

Intervall 3

Sen har vi tunga intervaller som antigen är 4 minuter eller 8 minuter långa, givetvis uppvärmning 10 minuter. Tungt motstånd i 4 eller 8 minuter x 8/4 repetioner, såå himla tungt.

Som tur är sitter man inte själv när man kör dessa pass, passen kräver pannben kan jag lova! Så himla jobbigt, man skriver ut sin frustration till slut……

På alla dessa intervall pass försöker ligga på ca 1,5 – 2 kg i motstånd och sedan på en kadens på 90 ungefär. Skulle jag inte orka hela vägen sänker jag motståndet någon millimeter men håller hela tiden kadensen.

Hoppas att jag nu har svarat på alla frågor som jag har fått just kring att träna med träningscykel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.