Att hjälpa en vän till bättre kost!

För en tid sedan fick jag ett meddelande från Karin, en vän genom min man Anders. De känner varandra sedan tidigare, genom att båda kört och tävlat med motorcyklar och MTB – Mountainbike.

Själv har jag träffat Karin några få gånger då våra vägar har korsats genom Anders och de tävlingar som de kört. En trevlig och sprallig tjej som verkligen är i farten. Vad jag vet har Karin följt mig ett tag via bloggen och ätit LCHF i perioder men hela tiden trillat tillbaka till det gamla beteendet. Men nu fick det vara nog, nu skulle trivselkilorna bort.

En dag fick jag ett meddelande av Karin där hon undrade lite över att mäta blodsocker och blodketoner. Vart kunde man hitta en mätare och vad man skulle tänka på. Karin hade själv lagt om kosten ca 6 veckor innan men utan resultat. Vi började diskutera lite hur hon skulle göra och tänka på. Jag berättade hur jag gjort och varför jag mäter mitt blodsocker nästan dagligen.

Karin berättade även att hon drack x-antal Nocco, när energin var låg. Något som jag tycker är ett BIG NO, NO även om det finns artiklar om att det inte påverkar blodsockret. Jag tror inte att det är bra för kroppen helt enkelt. Förklarade för henne att du kommer att ha ett jämnt blodsocker och då behöver du inte Nocco.

Jag blev så himla glad när Karin skickar ett meddelande, nu har jag beställt blodsocker- och Keton mätaren. Yes, underbart!

Så fort Karin började mäta sitt blodsocker upptäckte vi att hon låg lite högt men inte för högt, men målet blev att få ner det till 4 – 4,5 mmol/L. Både Karin och hennes man började mäta och nästan tävla om vem som snabbast kom ner i blodsocker och högst när det gäller blodketoner.

Mellanmjölkstakt

I och med att Karin började äta och mäta, började hon förstå att hon inte varit så strikt tidigare. Som Karin själv uttryckte sig, mellanmjölkstakt! Japp ofta får man nog den insikten. För när du äter och mäter får du direkt svar på vad du kan äta och det du bör sluta eller dra ner på. Allt blir lite tydligare. Sen gäller det även att notera ner allt så att man inte glömmer.

Så fort Karin kom in i ketos började kilona rinna av henne, på 2 veckor gick hon ner 3 kg. Jättebra! Fick även då reda på att hon hade slutat med Nocco så fort hon började mäta sitt blodsocker. Asså blir man inte stolt, hon har lyssnat på mig! Lycka 🙂

Träning

Under hela tiden har Karin tränat på som vanligt, tidigare hade hon nog lagt in en för hög växel. Fullt ös medvetslös typ men denna gång hade hon lovat sig själv att träna mer hållbart. Att inte stressa kroppen, att tillåta sig själv att lyssna på kroppen. Att inte köra tills bristningsgränsen. Karin berättade nämligen att tidigare har hon tränat så hårt att kroppen antingen gått sönder/skadat sig eller så har hon blivit sjuk. Helt rätt inställning, öka träningen successivt.

Precis som alla vi andra, ifrågasätts Karin för sina kostval på jobbet. Hon kommer att dö med allt fett hon äter. En kollega ville tvinga i henne en banan då hennes blodsocker var för lågt, enl kollegan. Då hade hon ett blodsocker på 3,9 mmol/L. Karin har inte diabetes så det är ingen fara, hon har ett lågt blodsocker fastande har vi under vår resa upptäckte. Vilket i sig inte är farligt, vissa ligger bara väldigt lågt.

Realistiska mål

Nu hoppas jag att Karin verkligen kommer att fortsätta äta LCHF/Keto för jag tror att hon nu har hittat ett mer hållbar kost. Där hennes blodsocker är stabilt, energin räcker hela dagen utan att behöva ta en Nocco. De mål hon har satt för sig själv, känns realistiska och jag tror att hon når de!

Det gäller inte att stressa fram resultat, ge din kropp den tiden den behöver, ett hållbart liv som sträcker sig livet ut.

Det har varit superkul att hjälpa och följa Karins resa, se hennes glädje över de resultat hon skapar. Hon får en guldstjärna av mig för hon har skött sig exemplarisk!

Bra jobbat, du är grym Karin!

3 kommentarer

  • Hannas krypin

    Bra att hon slutat med Nocco, det sägs ju att det inte är farligt med Nocco men jag vette katten alltså. Mår verkligen skitdåligt av det. Kombinationen keto och nocco gör dessutom att jag går upp i vikt. Inte för att det spelar någon roll eftersom att jag äter keto för hälsans skull men det är en intressant iakttagelse.

  • Karin Axelsson

    Spännande kommentar Hanna! Jag har misstänkt att noccon hindrar min viktnedgång då min man gick ner men inte jag(han drack inte nocco men i övrigt ganska lika på mat o träning).

    Jag hade dessutom mycket huvudvärk och sen jag slutade med dem så är den helt borta!

    Jag drack inte kaffe så jag ville få i mig koffein på någe sätt men nu har jag helt enkelt fått lära mig dricka kaffe istället. Tycker inte det är gott alls vilket begränsar mängden till en kopp på morgonen bara.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.