Att bo på toppen av ett berg i Fassadalen, Italien

Att bo på toppen av ett berg i Fassadalen har varken jag eller Vincent gjort sedan tidigare. Ett äventyr som visade sig skulle bli ett riktigt äventyr med både åska, blixtrar och regn.

Anders har klättrat sedan tidigare och då bott över på denna typ av hytta. Man betalar för övernattning och då ingår den middag och frukost som de serverar. Finns ingen valmöjlighet utan man får vackert äta den mat som bjuds. Utmaning för Vincent som är väldigt petig.

Passo Pordoi

Fassadalen ligger i norra Italien, där Dolomiterna breder ut sig. Otroligt vackra berg! Vi åkte till ett pass som heter Passo Pordoi där vi tog kabinbanan upp på själva berget. Sista biten fick vi vandra, tog ca 1,5 timme. Själva vandringen var lätt, inget konstigt. Vid några sektioner var det lite stökigt och där hade de satt fast vajertråd man kunde hålla sig i.

Rifugio Capanna Piz Fassa

När man närmade sig hyttan tyckte nog både jag och Vincent att det var lite jobbigt att andas, ansträngande. Eftersom man är så pass högt över havet så blir luften tunn, vilket medför att du andas fortare. Rifugio Capanna Piz Fassa ligger på 3152 meter över havet. Utsikten var helt magiskt. De hade 22 st bäddplatser och det var nog nästan fullt i hyttan den kvällen vi sov där. De serverade tre rätters på kvällen, gulaschsoppa till förrätt, någon typ av korv med surkål till varmrätt och till efterrätt blev det en choklad sockerkaka.

Kan säga att jag blev mätt redan efter gulaschsoppan men åt lite grann på korven och surkålen medan Vincent åt upp min choklad sockerkaka. Till frukost serverades givetvis vitt bröd, kaffe och ägg. Tack för ägg tänkte jag.

Nu undrar ni säkert hur det var att gå på toa där?!?

Intressant kan jag säga, glad att jag slapp göra nr 2 🙂 Det var enbart ett hål i golvet där man fick sitta på huk och kissa. Det fanns en inomhus som vi som bodde på hyttan fick använda med de som enbart vandrade upp dit över dagen fick vackert gå ner lite på berget där utedasset fanns. Ett hål i golvet. Se bilden nedanför så ser du utedasset.

Det fanns ingen el i hyttan, vilket var rätt skönt eftersom vi lade bort mobiler och allt annat som kan störas. Tittade bara ut över bergen och njöt. Givetvis kom det in regn på kvällen så det blev ingen solnedgång att fota, tyvärr. Under natten regnade det en hel del och vid kl 05.00 gick jag och Anders ut för att se ifall man kunde se någon soluppgång. Molnigt och ett oväder var på väg in såg vi. Tog inte mer än 5 minuter så hade ovädret blåst in över oss. Gick galet fort!

Oväder

Det vräkte ner regn, hagel och snö. Det blixtrade och lyste upp hela hyttan och åskan slog mellan topparna. Öronbedövande. Riktigt otäckt. Eftersom vi hade internet kollade vi upp vädret. Det skulle vara busväder hela dagen. Frågan var när ska vi gå för att ta oss ner till bilen. Dimman låg tät.

Strax efter klockan 09.00 gick de flesta ner så vi tog på oss regnkläderna och packade väskan och gick vi med. Anders först, sedan Vincent och jag sist. Håll oss tätt ihop eftersom vi bara såg typ 1,5 meter framför oss pga dimman. Tur att vandringsleden är uppmärkt, så vi följde bara markeringarna.

På vägen mot kabinbanan så mötte vi en gris, ja du hörde rätt! En gris som hoppade och skuttade som en hund. Vi alla blev så paffa när hen kom och mötte oss. Nosade på oss och började äta på Vincent skosnören…. hahaha vi skrattade gott. Givetvis tog jag ett kort på hen. Se längre ner.

Väl nere vid bilen kunde man pusta ut, men vilket äventyr det blev. Lite besviken är jag pga vädret men man kan inte styra vädergudarna. Hade önskat att jag fått se solen gå ner eller upp men det kanske bli fler tillfällen.

En erfarenhet rikare och min upplevelse är ändå positiv. Naturen är så himla magiskt vacker. Vincent tyckte det var jättespännande och jag tror aldrig han hann bli rädd eller så när ovädret kom in. Han var jätteduktig.

Här kommer lite bilder,

Vi börjar närma oss!
Under vår vandring upp till hyttan hade vi både blåst, regn och strålande sol. Vädret ändrar sig snabbt.
Fanns snö kvar till Vincent stora förtjusning.
Min man Anders
En liten paus för att se på utsikten
Snart är vi på toppen, klättrar det sista nu!
Yes, framme och vilken underbar utsikt!
Yes skrek Vincent precis innan jag tog kortet 🙂
När man väl är uppe behöver man en öl sa Anders. Hmm jag som inte dricker öl… ja ja man får väl göra ett undantag!
Utedass med ett hål i golvet
Underbart!
3152 höjdmeter – helt underbart!
Utsikt från hyttans uteservering.
Godmorgon, klockan är nu 05.00 och jag har precis vaknat.
Bild från morgonen innan ovädret drog in. Man ser lamporna nere i byn.
Hon övervakar oss alla
Välbesökt hytta
På vår väg ner mötte vi denna gris som nog trodde att hen var en hund. Skuttade och sprang runt oss. Sällskapssjuk kanske
Tät dimma under vår vandring ner från hyttan.
Äntligen nere vid bilen, se dimman vid berget!

En film som kommer från YouTube men där du ser hur galet vackert det är på toppen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.