Ajvar & Fetaost Lax med stomp
Det är dags för mig att börja provocera lax igen och varför inte starta med denna goding, Ajvar & fetaost lax med blomkål/broccoli stomp. Såå himla gott. Håll nu tummarna att det min kropp inte reagerar mot lax igen. Tänk att det nästan har gått ett år sedan jag åt lax sist.
Alltså det var helt magiskt gott att äta lax igen. Jag satt som ett barn vid middagsbordet och sa mmm hela tiden. Mums! Jag hade nästan glömt bort hur gott det är. Detta recept är från 2018, ett recept som du hittar här i original. Idag tog jag enbart pumpakärnor istället för både pumpa och solroskärnor. Tror att det är hugget som stucket vad man väljer. Gott är det i alla fall!
Vincent äter inte grönsaker så han fick potatis och en dillsås till sin laxsida. Du kan nog gissa vilken sida av laxen han åt…. hahah dvs den utan röran. Även om sonen snart är 16 år så är han fortfarande väldigt petig. Undra när det går över egentligen?! Och när ska han börja äta grönsaker?! Tonåringar….. När han var liten åt han allt och så en dag bara vände det. Knappt man fattade vad som hände 😉
Om inte annat gillar både jag och Anders denna lax. Du kan både ha stomp till eller om du hellre vill ha blomkålsmos så fungerar det lika bra eller varför inte testa blomkålsris.
Hoppas du gillar den lika mycket som jag/vi gör!
Ajvar- och Fetaost Lax
Pernilla LantzUtrustning
- Ugnssäker form
Ingredienser
- 4 st Laxbitar
- 1/2 dl Ajvar
- 150 gram Fetaost
- 1/2 dl Solrosfrön
- 1/2 dl Pumpakärnor
- Salt, peppar
- 1 msk Olivolja
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader
- Lägg laxbitarna i en ugnssäker form
- Bred ut ajvar över laxen och därefter smular du över all fetaost.
- Toppa med solrosfrön och pumpakärnor.
- Krydda sedan med salt och peppar samt avsluta med att ringla över olivoljan.
- Grädda i ugnen i ca 20 minuter.
- Servera en stor grönsallad eller riven blomkålsris som du har stekt i smör.
Blomkål och broccoli Stomp
Pernilla LantzUtrustning
- Kastrull
- Potatisstöt
Ingredienser
- 1 Blomkålshuvud – lagom stort
- 1-2 st Broccoli – ta två ifall de är små
- Salt
- Stor klick smör
Instruktioner
- Bryt Broccoli och Blomkål i mindre bitar och lägg i en kastrull och fyll den med vatten så att det täcker allt.
- Ta lite salt och ha i vattnet.
- Låt koka upp och känn av med en potatissticka när de är genomkokta.
- Häll av vattnet och låt ånga av.
- Ta fram din potatisstök och stöt sönder broccoli och blomkål.
- Lägg ner en stor klick smör och låt den smälta ner och rör runt så att det blandas väl.
- Klart att servera!