Maxstyrka

Maxstyrka under hösten

Ni som följer mig även via Instagram vet att under hösten har jag kört maxstyrka. Min plan är att periodisera maxstyrka i vissa övningar. Varför gör man då det, tänker du? Vad vinner man på det?

Från oktober och fram till januari har jag gjort maxstyrka på axelpress och rodd. Anledningen till att jag gjort maxstyrka är för att se vad som händer med min kropp. Jag har tidigare kört många repetioner och fick under den kurs jag gick på Playitas lära mig mer om maxstyrka och att periodisera sin träning.

Jag tyckte det lät intressant och tänkte att det måste vi testa och se vad som händer med min kropp. Med maxstyrka innebär att du lyfter tyngre och färre repetioner och på det sättet blir du starkare och inte större.

Jag valde att göra maxstyrka på rodd och axelpress, lite för att testa och se vad som händer med min kropp. Det jag kan säga nu så här efter snart 3 månader att jag har blivit starkare och inte större.

Med maxstyrka innebär att du lyfter tungt, mellan 1-5 repetioner och vilar ca 4-5 minuter innan du gör nästa varv. Vila här är väldigt viktigt för att du ska hinna ladda om kroppen och fylla på med ditt energilager igen. När du lyfter så här tungt behöver du ladda om innan kroppen är redo för nästa varv. Oftast väljer man att göra basövningarna med maxstyrka, så som marklyft, knäböj, följt av bänkpress, press och ryggdrag.

Nu är min plan framöver att göra fler repetioner på samma vikt eftersom jag blivit starkare. Därefter ska jag öka vikten ett snäpp och köra maxstyrka igen. Att göra så här i perioder innebär att man periodiserar sin träning och på det sättet utvecklar sin träning. Kroppen blir nämligen bekväm till slut med vikten och rörelsen. Den behöver få sig en chock, bli utmanad att utveckla sig själv så att du får ditt resultat du önskar.

Har du inte kunskapen själv att lägga upp ett bra träningschema så tycker jag att du ska ta hjälp av en PT. Jag har som du kanske vet hjälp av min PT Emelie som gör mitt schema, går igenom de övningar som jag behöver fokusera på. Jag har tränat tillsammans med henne i över 2 år nu och är supernöjd över vårt resultat vi har fått med min kropp. För dig som är intresserad har Emelie PT online, om du vill bli coachad av just henne. Hälsa från mig så vet hon vem som tipsat om henne!

Maxstyrka
Min PT Emelie har tagit ett kort för att jag ska få se hur min rygg ser ut!
Maxstyrka
Det ska vara roligt att träna eller hur?
Pernilla Lantz signatur

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.