Träningsvärk

Tänk att det kan vara så gött att få träningsvärk. Lite som ett kvitto på att man gjort något bra. Så tycker jag iallafall, tror att många tänker lite som jag.

Men varför får man träningsvärk?

Precis den frågan ställde jag mig själv och gissa vem som svarade? jo min 12 åriga son!

– Mamma, vet du inte det?
– Nej, faktiskt inte.
– Det får man när man tränar en muskel på ett nytt sätt, som muskeln inte känner igen. För att sedan bli av med träningsvärken behöver man göra samma övning igen för att ge syre till muskeln och ska värken försvinna.
Hahah – underbart. Tydligen har de läst om kroppen och där diskuterat just kring muskler och träningsvärk. Tur att 12-åringen vet och inte mamma 😉

Om man googlar träningsvärk så kommer Wikipedia upp först och där står det följande: Träningsvärk eller fördröjd muskelvärk är den smärta i musklerna som ofta framträder 24-72 timmar efter att ha fyiskt belastat sina muskler. Såväl otränad som vältränad idrottsutövare kan få träningsvärk. Träningsvärken brukar kännas som mest ett till två dygn efter ansträngningen och klingar sedan bort.T

Träningsvärk är inget farligt

Oftast får jag träningsvärk när jag ökar vikterna på gymmet och provocerar genom att göra många repetioner och bromsar upp rörelsen. Att ha träningsvärk i sig är inget farligt mer än att den känns. Precis som Vincent sa till mig så brukar jag göra rörelsen igen fast lättare vikt och något färre repetioner.

Låt kroppen vänja sig

För att undvika träningsvärk säger man att man ska låta kroppen vänja sig vid övningen eller rörelsen. Dvs lättare vikter och successivt öka vikten, just för att vänja kroppen med rörelsen.

Det är lättare sagt än gjort, jag vet. Själv blir jag ibland för taggad och bara kör på. Glömmer bort, vilket man sedan får ångra. Då är det guld värt att ha en foamroller hemma så att man kan rulla bort träningsvärken.

Läs gärna mitt inlägg om min Foamroller här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.