Skoter till Myskoxcenter

Vår sista dag i Funäsdalen körde vi skoter tillsammans med vår vän Henrik till Myskoxcenter i Tännäs.

Jag har aldrig tidigare kört skoter och snacka om det var roligt. Hahah så himla roligt 🙂

Det är ca 2,5 mil från Funäsdalen till Myskoxcenter i Tännäs. Vi startade redan kl 09:00 för att hinna köra dit för vi hade bokat in oss på guidad tur kl 11.00. Vi körde skoterleder och genom skogen för att ta oss dit. Otroligt vackert!

Det är mycket teknik att köra skoter så jag fick ont lite varstans efteråt eftersom man är tvungen att luta sig in eller utåt i kurvorna. Lite som MC åkning men ändå inte. Jag fick köra egen skoter medan Anders hade Vincent bakom sig.

Myskoxcentrum

Myskoxarna är urtidsdjur som lever i ett myskoxhägnet strax utanför Tännäs. Idag lever det 10 st myskoxar där. Fossilfynd i Skandinavien pekar på att myskoxen för 30 000 – 44 000 år sedan betade här tillsammans med mammutar.

Eftersom vädret blev varmare och myskoxen var ett lättjagat djur tror forskarna att våra forntida jägarfolk tog dö på djuren. I början av 1900-talet fanns det bara myskoxar kvar på Grönland och Kanada.

Efter andra världskriget var det några norrmän som fångade några myskoxkalvar på Grönland och tog med sig de till Dovrefjäll, Norge. Ättlingar från Dovrefjäll lever idag i hägnet i Tännäs efter att de vandrat över till oss här i Sverige.

Är du intresserad av Myskoxcentrum kan du läsa mer här. Otroligt söta djur och fascinerande att de levt på vår jord på pass länge.

Efter att vi sett myskoxarna åkte vi ner till Tännäs skidområde för att äta en lunch innan vi körde de ca 2,5 milen hem igen till Funäsdalen.

Det är tur att det finns värme i handtagen, för annars hade jag frusit om händerna. Jag kan säga att jag hade träningsvärk dagen efteråt i både underarmar och tumme 🙂

Vår vän Henrik som bor här uppe anordnar guidade turer tillsammans med sin bror på skoter. Är du i Funäsdalen så tycker jag verkligen att du ska kontakta Henrik för ett härligt äventyr du sent kommer att glömma!

Här kommer lite bilder från vår tur,
Tidigt på morgonen hämtade vi ut skotrarna
Myskoxe vid hägnet i Tännäs
Så himla söt kalv
Guiden berättade om hägnet och myskoxarna
Jag på skoter och Vincent bakom
Så himla roligt
Helt slut i armarna efter vår tur på totalt 5 mil

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.