Ryggskott – fy farao

Något som jag är livrädd för och det är ryggskott – fy farao!

Jag har haft ryggskott med jämna mellanrum, så länge jag kan minnas bakåt i mitt liv. Tror det började redan när jag var 12 år, men läkarna viftade bara bort det. – Inget fel på din rygg! sa de utan att egentligen undersöka den grundligt.

Skada

Idag vet jag vad det beror på, dvs jag läcker ledvätska mellan två diskar och kommer på sikt att bli stelopererad ofrivilligt då de sakta med säkert kommer att sjunka ihop. Då kanske jag slipper värken men hur långtid kommer det att ta tro? inget jag eller läkarna vet idag.

Det enda rådet jag fått från läkarna är att fortsätta träna så att mina muskler håller uppe min rygg, dvs alla små muskler. Eftersom jag är sjukt svag i baksida lår, rumpa och rygg, är jag även livrädd för att träna just dessa muskelgrupper vilket kanske är förståligt för när det väl smäller till så sitter ryggskottet länge och jag har sjukt ont.

Just detta hände förra veckan, jag hade så sjukt ont och gick som en ostbåge, dvs snett. Nu i söndags kände jag att det vände, jag kunde gå mer upprätt men framför allt jag behövde inte knapra värktabletter. Men något som var nytt från tidigare ryggskott är att jag hade mer ont ner mot min dåliga höft.

Övningar

Även om jag har ryggskott så ska man inte vara still, utan  jag rör mig så mycket som jag kan genom att gå hemma. Något som även gör ont men gör att ryggskottet går över mycket fortare är dessa övningar. Jag gör de lite då och då under dagen just för att försöka mjuka upp ryggen igen. Men framför allt gör jag stretchövningar för baksida lår, rumpa.

Eftersom min träning förra veckan var fokus på ben/rumpa så tror jag att de övningar jag gjorde på ett ben kanske inte var optimalt för mig, eller rättare sagt helt rätt men jag tror inte att jag var beredd på att det skulle smälla så hårt på kroppen efteråt. Ryggskottet kom inte förrän på onsdagkväll, jag kände av varningarna och var förberedd på smärta men inte att det skulle hålla i sig så länge.

Men jag tror att för att kunna bygga upp min kropp så måste jag göra dessa övningar, det kommer att göra ont men att det stärker mig. Ju starkare jag blir kring höft/rumpa och ben desto bättre kan/klarar min kropp av det. Det handlar om att ”lära om” kroppen. Det var inte så att vi hade massa vikt på stången utan låga vikter, rehab.

Massage

Så nu till veckan blir det att ”starta” om min kropp igen efter en vecka ofrivillig vila. Igår fick jag lite massage av Annika, en kompis som har utbildat sig. Otroligt skönt att kunna ringa henne och få komma bort en söndagkväll. Så nu är jag go och mjuk i min kropp igen.

3 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.