Parmalindat, fyllt kycklinglår och Rödbets hummus

Hej,
Jag var hos Gödebergs Gårdsbutik i fredags för att handla lite kött och ägg. Fick med mig lite ryggbiff med kappa, entrecote, ägg, aubergine, citroner och sötpotatis. Som tur var det lugnt i gårdsbutiken så det gick fort. Annars brukar det vara lite smått kaos i butiken just på fredagar, alla ska handla inför helgen vad de ska grilla.

Upptäckte att de har börjat att sälja kycklingklubbor. Bjäre Kyckling, fri från antibiotika och GMO, inte ekologiskt men värnar om gott om plats i stallet, svensk närodlat majs som foder och korta transporter. Läs gärna mer via deras hemsida. Värt att testa tänkte jag och gott var det!

Första gången jag smakade denna rätten var i Säffle på LCHF-Eventet (läs mitt inlägg om eventer) när Lena Winroth gjorde sin tolkning. Redan då var den supergod, tror då att Lena uteslöt mandelmjölet men hade soltorkade tomater istället. Jag tog med mandelmjölet som det stod i receptet men även några soltorkade tomater som jag strimlade ner. Ökade lite med den parmesanosten.

Recept är från Birgitta Höglund, kokboken Grillmat LCHF. Här kan du beställa kokboken, Grillmat LCHF. Finns massa goda recept, så beställ den tycker jag om du inte har den redan.

Eftersom jag odlar en massa grönsaker i min trädgård tänkte jag göra en rödbets hummus till. Under vårt tak delande nämligen ett inlägg via IG (instagram) för ett tag sedan. Den var väldigt enkelt att göra men tänk på att rödbetorna skulle ugnsbakas. Eftersom jag var förberedd på det så gjorde jag min hummus på förmiddagen, så fick den stå och dra till sig i kylskåpet tills vi skulle äta den. Mums säger jag bara. Nästa gång ska jag testa Sötpotatis och Morots hummus som de även har ett recept på.

Länk till Rödbets Hummus

Rödbets Hummus

Parmalindat, fyllt kycklinglår

8 urbenade kycklinglår/klubba
2 dl mandelmjöl
1 dl finriven parmesanost
2 msk finhackad timjan
2 msk finhackad basilika
1 äggula
1 tsk salt
1 krm grovmald svartpeppar
16 skivor parmaskinka
4-6 st soltorkade tomater (ej med i originalreceptet, men jag strimlade de)

Blanda samman den rivna osten, mandelmjölet, äggulan och örterna till fyllningen. Knåda ihop till en fast deg. Forma degen till 8 lika stora bollar. Tryck till dem så de blir avlånga.

Bena ur kycklingen, lite pilligt men klart värt besväret. Krydda kycklingen in och utvändigt med lite salt och peppar. Lägg en bit fyllning där benet suttit i varje lår och tryck till köttet ordentligt runtom.

Lägg skinkskivorna två och två som ett kryss på en skärbräda. Lägg ett fyllt kycklinglår i mitten på varje kryss.

Vik upp kanterna omlott, så det blir som ett paket runt låret. Fäst kanterna med en tandpetare. Kläm till så det hela sitter ordentligt fast. Lägg i kylen en timme, så håller de ihop bra vid grillningen.

Pensla paketet med olivolja. Grilla 2 minuter på var sida över het glöd. Flytta sedan upp gallret ett steg. Grilla 15 minuter till på svagare värme. Vänd flera gånger under tiden. Lägg sedan kycklingen att vila på sidan om glöden. Täck med ugnsfolie och låt köttet bli färdigstekt på eftervärme i 5 minuter. Vill du kolla att kycklingen är färdig med stektermometer, ska temperaturen vara 80 grader.

Vi grillade de på en gasolgrill, använde en grillpanna. Grillade först hårt och sedan satt vi på locket och sänkte värmen lite. Vi är 3 st i familjen så jag delade receptet så att det skulle passa oss, fast jag tog en hel äggula. Fyllningen blev nog inte lika ”hård” som receptet men funkade kanon ändå.

 
Smaklig måltid!
 

Kram kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.