Moussaka
Hej igen, idag har Anders varit hos bonden och handlat lite, tanken var att Vincent och jag skulle dit men vi valde att fylla kylskåpet istället hos ICA.
Gödebergs Gårdsbutik ligger i Lindome. Vi köper alltid ägg, bacon, kött i alla olika sorter – deras nötfärs är helt underbar god. Ett ark ägg kostar 35 sek. Det är 30 ägg på ett ark. Helt sjukt goda! Idag blev det ägg, bacon, rostbiff och fläsk karré. Tanken är att jag ska göra Pulled Pork igen i helgen.
Idag var ju tanken att vi skulle äta Moussaka till middag men eftersom vi var sena hem hann vi helt enkelt inte göra det. Men nu på kvällen har jag gjort den, perfekt inför helgen, bara att värma på. Kan säga att hela huset luktar jul nu… kanel!
Moussaka 4 portioner – recept från Åse 56kilo.se
1 stor Aubergine eller 2 små
600 g nötfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 dl tomatpuré
salt
nymalen peppar
3 dl riven parmesan
3 dl grädde
1 ägg
1/2 msk oxfond
2 tsk kanel
2 dl riven smakrik ost
Sätt ugnen på 200 grader
Skölj auberginen, skär de i tunna skivor. Stek skivorna gyllenbruna i en stekpanna med smör.
Finhacka löken och vitlöken, stek i smör med nötfärsen.
Tillsätt tomatpuré, kryddorna – salt, peppar och kanel, oxfonden. Låt koka upp och rör om ordentligt.
Smörj en ugnssäker form. Varva sedan aubergine, parmesan och köttfärs i formen.
Vispa upp ägget, blanda det med grädden och slå blandningen över moussakan, toppa med riven ost.
Grädda moussakan i mitten av ugnen i ca 25 min.
Serverar med en härlig grönsallad med tomat, feta ost och rödlök.