Lasagne med vitkålssallad

Nu är det höstlov för Vincent så denna vecka är vi hemma och myser. Igår var vi på sjukhuset på ett extra besök pga att Vincent fått huvudvärk. Men idag när läkare, Sverker ringde så var alla värden bra. Allt tyder på att det var vanlig huvudvärk som inte är kopplad till sjukdomen.

Ikväll ska jag och tjejerna på spa, Arken Spa och Hotell i Göteborg. Det är fösta gången för mig på just detta spa. Det ska vara mysigt och bra, men jag återkommer sedan vad jag tyckte.
Ulrika en väninna har fyllt 40 år så jag och Anna gav henne det i 40-års present, så idag är det dags. Ska bli sååå skönt.

Så idag har jag varit snäll mot Anders, jag har redan nu förberett middagen så att han slipper göra den när jag ändå är borta. Det blev lasagne på köttfärs som jag köpte av Lisa. Hennes bror är köttbonde. Kan säga att det var super god.

Lasagne  ca 6 portioner

börja med att göra köttfärsen så att den får stå och gotta till sig lite.

600 g nötfärs
1 gul lök
1 burk krossade tomater, finkrossade köper alltid jag.
1,5 dl tomatpuré
4 klyftor vitlök
1 msk torkad oregano
1 tsk torkad timjan
2 msk oxfond

Finhacka löken och stek den i smör tills den fått fin färg. Stek sedan nötfärsen, sedan när den är klar har du i tomatpurén och rör runt så att den får bli lite mildare i smaken. Häll sedan i resten av ingredienserna. Låt småputtra tills allt annat är klart.

Lasagneplattor
4 ägg
125 g Philadelphiaost
1/2 dl fiberhusk

Sätt ugnen på 150 grader. Vispa äggen poröst, tillsätt sedan färskosten och fiberhusk, vispa ihop.
Bred smeten tunt på ett bakplåtspapper. Lägg ytterligare ett över och kavla ut till papperskanterna. Låt pappret vara kvar under gräddningen. Grädda i 10 minuter.

Ta sedan bort pappret och skär i skivor, stora som vanliga lasagneplattor.

Höj temperaturen på ugnen till 225 grader.

Gör nu i ordning Ostsåsen

Ostsås
2 dl crème fraiche
1 dl vispgrädde
100 g gräddost
salt och peppar

Koka upp crème fraichen och grädde, ta bort från plattan och tillsätt osten. Rör runt. Smaka av med salt och peppar.

Lägg nu plattorna i en ugnssäker form. Lägg på köttfärs, sedan ostsås och varva i 1-2 varv till. Avsluta med den rivna osten som blev kvar i påsen.

Gratinera i ugnen i ca 15 minuter, mitten av ugnen.
Servera till detta vitkålssallad, mums!
Vitkålssallad
1 litet vitkålshuvud, ca 1/2 kg
4 msk rapsolja
3 msk vitvinsvinäger
1/2 tsk salladskrydda
1/2 tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar

Strimla vitkålen med en osthyvel. Krama vitkålen med händerna så får du en vitkålssallad som liknar pizzerians. Häll över rapsoljan, vitvinsvinägern, salladskryddan, salt och peppar och rör runt.
För bästa smak gör denna dagen innan du ska äta den, då blir den super god.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.