Kosttillskott

För ett tag sedan fick jag frågan vilka kosttillskott jag tar. Magnesium, Omega-3 och D-vitamin (under september fram till april).

Magnesium tar jag på kvällen, innan läggdags. Jag tar de eftersom de hjälper musklerna att slappna av så att säga, dvs motverkar kramper. Tidigare sov jag oroligt och vaknade x-antal gånger per natt men sedan jag började att ta magnesium så sover jag hela nätter. Förutom när Vincent vaknar och ropar på mig då 😉

Magnesium 

Är viktig för benstommen, skelettet och tänder. Magnesium behövs för hjärtat, musklernas och cellernas funktion. Bra även för leverns funktion, immunförsvaret, hormonsystemet och matsmältningen.  Magnesium är ett väldigt viktigt mineral i kroppen och magnesiumbrist är vanligt förekommande. Magnesium behövs för att tillverka må-bra hormonet seratonin.

Symtom vid brist

Symtom kan vara kramper, matsmältningproblem, ångest, depression, sömnproblem, trötthet, kramp i benen, stickningar, domningar, migrän, förstoppning mm.

Omega-3

Din kropp och din hjärna byggs delvis upp av ett slags fett som heter omega-3. Men tyvärr kan inte kroppen bilda sådant fett, alltså måste du få i dig omega-3 genom den mat du äter. Omega-3 bildas i gröna växter och alger, i form av kortare fettsysror (ALA). Djur och fiskar som äter sådan mat tar upp omega-3 fettet och omvandlar det till omega-3 av högsta kvalitet (DHA och EPA), och om vi äter de så får vi i oss bra omega-3. Omega-6 bildas i frön och nötter. Spannmål (mjöl, bröd, pasta) kommer från frön. Äter vi sådan mat får vi i oss omega-6.

Man kan säga att omega-6 boostar inflammationer som du har i kroppen medan omega-3 hämmar inflammationerna.

Vi började äta omega-3 då när Vincent fick sin njursjukdom, allt för att minska inflammationen i hans kroppen. För att du ska få i dig omega-3 genom maten måste du äta kött/mejeriprodukter från gräsbetande kor, vild fångad fisk – fet fisk.

D-vitamin

Eftersom vi bor i norden så har vi lite ont om sol på vinterhalvåret, därför äter jag D-vitaminer mellan september och fram till april månad ungefär. D-vitamin är ett fettlösligt vitamin och det bildas genom huden när du vistas utomhus i solen. Vad jag läst mig till så räcker det med ca 15-30 minuter om dagen för att täcka dagsbehovet, men tyvärr kan vi inte lagra D-vitamin längre än några månader så därför bör man komplettera.

Symtom vid brist

Brist av D-vitamin kan vara trötthet, muskelvärk, depression, kan leda till förkylning, influensa. Det forskas på D-vitamin och kopplats till sjudomar som Alzheimers, Parkinsons sjukdom, MS, autism, schizofreni och depression, där vitaminbristen är överrepresenterad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.