Diabetes i släkten är jag då pre-diabetes?

För ett tag sedan köpte jag en blodsockermätare, några nålar och mätstickor via nätet. Inte för att jag har diabetes utan för att se själv hur jag reagerar på den mat/kost jag äter.

Så i fredags för två veckor sedan påbörjade jag mitt experiment. Det jag gjorde var att mäta mitt blodsocker när jag vaknar, efter måltid, efter träning osv. Redan nu kan jag säga att jag är väldigt känslig mycket mer känslig mot socker än min man Anders.

Första veckan

Första veckan låg jag mellan 5,3-6,5 mmol direkt på morgonen medan Anders låg på 3,6 mmol. Nu har jag diabetes i släkten på min mors sida och jag har väldigt lätt för att gå upp i vikt, dvs insulin känslig.

Första experiment helgen åt vi sötpotatis, Anders åt en hel stor bit medan jag tog 1/4 av sötpotatisen. Drack ett halvt glas rött. Grillad kyckling, en bit majs, avokadoröra och hallomiost. Jag gick upp på 9 mmol, efter 1,5 h började mitt blodsocker att sjunka igen, medan Anders gick upp till 5,6 mmol innan det sjönk igen. Orättvist!

Andra veckan

Andra veckan har jag varit mer strikt, verkligen tänk på vad jag har ätit för något. Medvetet har jag plockat bort nästan alla rotfrukter eftersom jag reagerar så som jag gör. Äter fortfarande mjölkfritt i den mån det går, om inte annat äter jag mjölkfritt hemma.

Nu ligger jag mellan 3,6-4,6 mmol varje morgon vilket är bra. Går inte över 5,8 mmol när jag mäter efter middag eller lunch. Den dagen när jag tränade två pass samma dag, åter mjölkfritt, tränade båda passen på fastande mage, då var mitt blodsocker 2 h efter middagen på 3,7 mmol. Hade iof kört båda passen kondition och då när jag mätte så kände jag en skum känsla i kroppen, typ att den skrek efter kolhydrater men jag valde att dricka vatten eftersom jag 2 h innan hade ätit en stor portion middag med massa grönsaker, fisk och majonnäs – romsås. Morgonen därefter var den på 3,6 mmol när jag vaknade.

Denna helg blev vi bjudna på middag hos ett par vänner som då hade gjort rotfruktsgratäng till det grillade köttet. Jättegott! men jag valde att enbart ta en sked rotfruktsgratäng mer sallad och vitkålssallad. Drack vatten till maten men väl när vi kom hem tog jag ett glas vin. På morgonen därefter låg mitt blodsocker på 4,6 mmol.

Sammanfattning

Om jag ska sammanfatta de två veckorna jag har mätt så är det stor skillnad mellan Anders och mig. Jag reagerar starkt på rotfrukter så det kommer jag att dra ner på. Med tanke på att det finns diabetes i släkten behöver jag vara försiktig, tänka på vad jag äter. Fick en liten chock i början när jag låg på 6,2 och 6,5 mmol när jag mätte blodsockret på morgonen, man ska ligga mellan 4-6 mmol, allt över kan var pre-diabetes.

Givetvis kommer jag att fortsätta att mäta mitt blodsocker lite då och då för att se hur jag reagerar, jag tycker ändå att det är sjukt intressant hur kroppen reagerar och hur olika vi alla är. Nu i helgen började jag även mäta hur min vännina Linda reagerar, än så länge ser det bra ut. Hon har precis börjat äta väldigt strikt pga att hon har fått fibromyalgi där vi ska se ifall det blir någon skillnad i smärta.

4 kommentarer

 • Maria

  Oj va intressant! Det är ju grymt att du kan ha sådan koll på det nu och märka vad du reagerar på!

 • Gunilla L

  Din väninna Linda. . äter hon Levaxin?
  Jag ”hade fibromyalgi”… som biverkning av Levaxin!!!!!!!! I många! år!
  Försvann när jag satte ut det.
  Har endast Liothyronin nu ?

  Har du känt att du har fått högre bs när du har ätit eller är det bara på mätningen?
  Jag provar just nu frukt till frukostc (lymfan) och funderar på det såklart. Har socketsjuka i släkten också.

  • Pernilla

   Hej Gunilla,
   Nej, hon äter inte levaxin. Men det ska bli spännande att se hur hennes BS reagerar. Det vi har mätt hittills är helt ok.
   Jag mätte ca 1,5 h till 2 h efter måltid och nu när jag äter super strikt igen är den så fin så fin 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.