Bipollen från Gjutåsen!

För ett tag sedan fick jag ett kuvert i min brevlåda med Bipollen från Gjutåsen. De kallar det för Biströssel, vilket är lite roligt tycker jag.

Nu undrar du säkert vad Bipollen är för något. Det kommer också från våra bin, förutom att bin producerar honung från nektar så producerar de även bipollen från frömjöl vilket är honungsbinas proteinkälla. Pollen från blommor, buskar samlas upp på binas bakben som de sedan tar med sig hem till bikupan.

Superfood i din müsli

Bipollen är ett rätt nytt superfood här i Sverige. Jag hörde talas om det för mindre än ett år sedan, då jag upptäckte det. Anders, min man äter bipollen i sin müsli nästan dagligen. Utöver bipollen har vi i müslin pumpa- och solroskärnor, kokosflingor och chiafrön. Även ibland även kakonibs, som är 100% ren kakao. En müsli som Anders uppskattar och även de som kommer på besök får ta del utav.

Bipollen innehåller proteiner, aminosyror, vitaminer och mineraler. De är bland annat rik på B-vitaminer, järn och zink. Innehåller även flera antibakteriella ämnen. Bipollen smakar sött med en nötig ton och kan användas i smoothie, strö på yoghurten eller i en chiapudding.

Kolhydrater

Det behövs inte mycket för att du ska känna smaken. Bipollen innehåller relativt mycket energi från kolhydrater men eftersom man äter en väldigt lite mängd så har jag inte märkt någon skillnad i mitt blodsocker. Om jag tar ca 5 g bipollen, så blir det inte mer än 2 g kolhydrater. Jag blandar allt som sagt vad ner i en stor müsli burk så det blir inte många korn per måltid.

Allergi

Är du som jag pollenallergiker, så sägs det att vi klarar av att äta detta då allergin sitter i luftvägarna. Jag har inte märkt av någon allergi när jag har provat bipollen. Det sägs att man kan få huvudvärk när man börjar äta bipollen men det är heller inget jag har märkt. Ett tips är att precis som allt annat inför det långsamt och reflektera hur du känner dig.

Gjutåsen har förutom Bipollen även honung, skovax och bivaxbalsam. Är du nyfiken ta en titt via deras hemsida.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.