Att hamna ur ketos!

Efter 5 dagar i Spanien så är jag inte längre i ketos. Vilket inte är konstigt då jag har druckit vin och sangria. Hur hur lätt är det att komma tillbaka till ketos?
Ja, det är en bra fråga och precis den ställde jag mig i måndags efter min fasta.

Förra lördagskväll kom jag hem från Spanien. Precis som vanligt så körde min fasta igång efter middag söndagkväll fram till måndagkväll. Fastan i sig var inga som helst problem. Kände ingen hunger som vanligt. Men när jag väl kollade mitt blodsocker så var det ännu högre tisdag morgon än måndags resultatet. Hur är det möjligt? trots fasta?

Fattar ingenting…. men så kom jag på att min mens kickade igång i måndags så det är därför den gick upp. Det jag har märkt under året när jag har mätt mitt blodsocker är just att när jag har ägglossning eller mens så går mitt blodsocker upp lite.

Blodsocker värdet under veckan:
 • Måndag 5,6 mmol/L
 • Tisdag 5,8 mmol/L
 • Onsdag 5,4 mmol/L
 • Torsdag 5,2 mmol/L
 • Fredag 5,1 mmol/L
 • Lördag 4,7 mmol/L
 • Söndag 4,8 mmol/L
Insulinresistens

Intressant att det sjunker så sakta på mig. Trodde att det skulle gå fortare men antagligen tar det längre tid för kroppen att trycka ner mitt blodsocker, insulin osv. Insulinresistens? ja kanske eftersom jag reagerar så starkt när min kropp får socker och det finns diabetes i släkten.

Det gör det ännu viktigare att jag håller min kost och träning för att hålla diabetes borta från mig. Med insulinresistens menas att helt enkelt att min kropp reagerar dåligt på insulin. Insulin ska hjälpa min kropp att trycka ner eller ta bort sockret från blodet.

Ketos

Eftersom mitt blodsocker varit så pass högt finns det ingen anledning till att mäta. Stickorna är ju så himla dyra, så jag vill inte slösa helt enkelt. Typ 30 sek per sticka kostar det. Så fort jag kommer ner under 4,5 mmol/L då kan det vara läge att sticka sig i fingret och kolla Ketos status.

Men så ställde jag mig på vågen i söndags och den visade 70,4 kg, dvs en viktminskning på -3 kg på 2 veckor. Detta trots Spanien och högt blodsocker denna vecka som varit. Skumt, här går inte min logik ihop. Har ställt frågan till Martina ifall hon kan förklara det för mig.

Fasta = Måndagar

Som jag skrev inledningsvis så är måndagar fastedagar, givetvis även denna måndag. Så det ska bli spännande att mäta mitt blodsocker imorgon tisdag, lite för att se hur det har gått med att trycka ner mitt blodsocker ännu mer. I eftermiddag blir det ett träningspass precis som vanligt och sen byter jag fasta med en god middag.

Håll tummarna att mina nivåer är där jag vill ha de igen!
Glöm inte att följa mig via Instagram: Pelantz – där jag dagligen uppdaterar med bilder och text.

4 kommentarer

 • ewasvensson

  Hej Pernilla! Jag har haft en riktig svullarhelg med vin, ostbollar, bröd och lite godis och mitt blodsocker i morse var 4,9 mmol/L men 1 kg plus på vågen. Åter till lchf idag. Ha en fantastisk dag //Ewa

 • Karin

  Tänker nog tvärtom. Att du inte är insulinresistent utan har fått ner dina insulinvärden och därmed klarade att vara ur ketos och ändå bränna fett på sedvanligt kaloriunderskott. Utebliven träning och vila kan gett mindre kortisol också. Och att en plötsligt fasta utan att vara i ketos istället direkt drev upp stress i kroppen och därmed högre morgonsocker dagen efter…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.