Att cykla MTB, nybörjare

Idag tänkte jag berätta lite om att cykla MTB, nybörjare och vad man kanske ska tänka på. Har nämligen börjat få lite frågor från er. Jag har inspirerat er att börja cykla MTB, vilket är jättekul!

Först vill jag bara påpeka att jag är en glad amatör och själv helt nybörjare. Men även om jag är nybörjare så har jag lärt mig lite. Vet jag inte så har min man Anders koll på läget som cyklat MTB så många fler år än jag. Han har både tävlat här i Sverige och utomlands. Det han cyklar är mer enduro än stigcykling som jag pysslar med.

Tips 1 – se det inte som träning

Jag antar att du redan äger en MTB och vill börja stigcykla med din cykel. Jag har inte så många råd mer än att ge dig ut i skogen och försök. I början är det svårt, det tar tid och man går väldigt mycket. Se det inte som träning i början utan mer som att ha kul. För det är väldigt roligt att stigcykla med MTB.

Tips 2 – balans, lek med din MTB

Det är väldigt bra med balans, så även här lek med din cykel för att du ska lära känna den. Det jag övar på mycket är att stå still med min MTB. Att kunna hålla balansen och stå still i några sekunder innan du cyklar vidare. Det är svårt i början men det kommer. Se hur barnen gör när de cyklar. De hoppar och skuttar med sina cyklar, precis så kan du också göra för att hitta din trygghet i just din cykel. Våga vara barnslig!

Tips 3 – lättare skogsstigar

Det är bara att ge sig ut, börja på lättare skogsstigar och kör samma slinga vid varje tillfälle. På så sätt så ser du själv din utveckling, för till slut klarar du de hinder som du tidigare tyckte var otäcka. Det gäller bara att våga, mycket sitter i ens huvud har jag upptäckt. Våga utmana dig själv!

Tips 4 – lyft blicken

Som min man Anders alltid säger till mig, lyft blicken. Du hamnar där du tittar! Kan inget annat än att hålla med, så är det verkligen. Tittar du på stubben eller stenen som du inte vill köra in i, så gör du det. Det gäller att våga titta upp och se dit man vill komma. Då pratar vi om ca 3-5 meter framför dig.

Tips 5 – MTB klubb

Det finns många MTB klubbar runt och kring i Sverige. Mitt sista tips är att leta reda på en klubb lokalt där du bor. För den klubb som vi är med i, Rigortorpets MTB sektion, arrangerar träningar, kurser och läger för oss medlemmar. Varje onsdag har vi vuxna träning och då med ett tema för dagen, allt från tempo till balans, öva på olika hinder. Om annat är det väldigt trevligt att träffa likasinnade som också brinner för stigcykling.

Min utveckling

Det jag har lärt mig genom den korta tiden jag har cyklat MTB är att det bara blir roligare och roligare. Ju mer man lär sig och mer säker jag blir tillsammans med min cykel desto roligare blir det. Jag vågar då utmana mig på ett helt annat sätt än tidigare. De hinder som jag kanske inte våga tidigare kanske jag vågar idag.

Bara för att man är vuxen behöver man inte sluta leka eller utmana sig själv. Just nu håller jag på med en utmaning, att lära sig cykla på bakhjulet på 14 dagar. Alla som ser mig undrar nog vad jag pysslar med men det struntar jag i, så himla roligt 🙂 Blir ett inlägg i sig själv när jag väl har klarat det.

Hoppas att jag inspirerat dig till att våga börja med stigcykling!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.