Långkok…
20 oktober 2013
Nu har jag gjort långkok i helgen, dillkött och även testat långkok på köttfärssås.
Av Vincent fick jag MVG på köttfärssås, han svalde även en soltorkad tomat…. fast den var inte god!
Men jag måste hålla med att köttfärssåsen blev super god, helt underbar.
Jag har gjort efter Birgitta Höglunds receptbok ”Långkok för lchf och paleo”
Dillkött på kalv
Måltid Middag
Portioner 6
Ingredienser
- 600 g benfri kalvbog
- 1/2 liter kokande vatten
- 2 tsk salt
- 2 morötter
- 1 gul lök
- 1 lagerblad
- 10 vitpepparkorn
- Dillstjälkar från ett knippe
Dillsås
- 2 dl buljong från koket
- 3 dl grädde
- 1/2 msk ättika 12%
- 1/2 krm peppar
- 2 dl grovhackad dill
- ev lite salt.
Instruktioner
- Skölj köttet väl och koka upp vattnet.
- Lägg köttet i en gryta, strö över salt och häll över det kokande vattnet så att det täcker köttet. Att använda kokande vatten gör att du får mindre partiklar att skumma bort ur buljongen.
- Koka upp på nytt och skumma av alla slaggprodukter som samlas på ytan med en hålslev.
- Skär lök och morötter i mindre bitar och lägg ner i grytan tillsammans med dillstjälkarna.
- Låt sjuda på svag värme i ca 1 1/2h – 2h tills köttet är mört.
- Ta upp köttet och koka ihop buljongen på högvärme i ca 5 minuter.
- Sila och mät upp buljongen till sås.
- Koka upp buljongen och grädde, låt koka ihip tills såsen tjocknar, ca 30 min.
- Smaksätt med ättika, vitpeppar och mer salt om det behövs.
- Lägg ner köttet att värmas några minuter i såsen.
Köttfärssås med soltorkade tomater
Måltid Middag
Portioner 6
Ingredienser
- 600 g nötfärs
- 50 g varmrökt sidfläsk
- 50 g smör
- 8 st soltorkade tomater
- 2 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 morot
- 1 köttbuljongtärning +
- 2 dl vatten
- 1/2 dl tomatpuré
- 2 msk balsamvinäger
- 1 msk oregano
- 1 msk paprikapulver
- 1 msk Worcestershiresås
- salt
- svartpeppar
Instruktioner
- Hacka lök och vitlök fint, skär morot och fläsk i små tärningar.
- Fräs alltsammans i hälften av smöret, tills köken är genomskinlig.
- Häll över i en gryta, bryn därefter köttfärsen i resten av smöret.
- Stek några minuter under omrörning så att alla klumpar försvinner.
- Tillsätt tomatpuré och låt den fräsa med en stund. så att den blir mildare i smaken.
- Krydda med vinäger, oregano, paprika, Worcestershiresås, salt och peppar.
- Häll sedan över köttfärsröran över grönsakerna, rör om väl.
- Tillsätt buljong och koka upp.
- Låt puttra på svag värme i ca 2 h.
- Rör om då och då. Späd med vatten om såsen blir för tjock.
Till detta hade jag pasta till sonen och jag fick vitkålspasta.
Vitkålspasta
Grovstrimla vitkål, förväll den lätt i kokande, lätt saltat vatten och sedan stek den mjuk i smör utan att få färg. Du kan krydda det med salt och peppar.
Sedan när du serverar tar du även fram parmesan som du river över köttfärsen, mums!!
Föregående
Vart tog min inspiration vägen?
Nyare