Kokosfett

Jag startar alltid dagen med en kopp fettkaffe eller en kopp ägglatte. Vad är då det, tänker du! Jo det är en kopp kaffe med antingen en stor klick kokosfett som jag låter smälta ner.

Ägglatte då har jag precis som det låter 2 råa ägg i kaffet med kokosfett som jag mixar samman. Drick jag detta till frukost står jag mig utan problem till lunchen, även då kanske jag inte är hungrig ännu. Perfekt för mig som inte är någon frukost människa 🙂

Kokosfett har tidigare haft ett dåligt ryktet på grund av det innehåller mycket mättat fett,  men det mättade fettet består dock av främst av fettsyror som inte anses vara farliga för hjärtat. Det lagras inte i kroppen utan förbränns direkt i levern och blir direkt energi. Eftersom den blir direkt till energi ökar den förbränningen på kroppen och kan då hjälpa till med viktnedgång. Kokosfett innehåller även laurinsyra som är antibakteriella och svampdödande, bidrar med att stärka immunförsvaret, skyddar mag-tarmkanalerna. Sedan jag började med att äta kokosfett är min mage som en klocka.

När vi gör granola eller bakar bröd så använder jag alltid kokosfett. Kokosfett tål väldigt höga temperaturer och därför kan du även laga mat med det, du kan även ha det i smoothies eller i varma drycker (kaffe/the).

Jag köper alltid Cocosa Pure, den är smaklös men tycker man om kokossmaken finns Cocosa Extra Virgin att köpa. De säljs i glasburkar på 500 ml och finns i hälsokosten eller via olika nätbutiker. Jag brukar handla via Bodystore.

Kokosfett kan man ha till så mycket,
  • utmärkt till matlagning och bakning
  • verkar inflammationshämmande
  • bra för hjärtat
  • balanserar kolesterolet
  • förbättrar sköldsörtelfunktionen
  • stödjer viktminskning
  • ökar energi och uthålligheten
  • förbättrar matsmältningen
  • stöder immunförsvaret
  • antibakteriell
  • hudåkommor – jag använder till torra händer, nariga läppar osv.

När du börjar äta kokosfett kan du behöva vänja kroppen med att äta just det, man kanske mår lite illa. Jag började först med att ha en kaffesked kokosfett i kaffet och ökade successivt. Idag har jag ca 2 msk i kaffet, börjar jag bli sjuk så brukar jag smälta lite kokosfett i munnen, gurgla och goja runt innan jag spottar ut det i slasken.

PS, jag pratar inte om det silvriga paketet som finns att köpa på ICA, det som man hade när man gjorde ischoklad som liten, det är raffinerat kokosfett och har inga positiva egenskaper för dig. Köp det inte!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.