Hur kom jag igång med träningen?

Ibland får jag frågan hur jag kom igång med träningen, hur håller jag mig motiverad att fortsätta år efter år. För mig är det rätt enkelt, om jag inte tränar får jag ont i kroppen.

Så fort jag drar ner på tempot gällande min träning känner jag mina ryggproblem kommer smygandes. Så för mig är det rätt enkelt men det kanske är svårare för just dig.

Men hur gör man då?

Jag tror att man ska sätta upp små mål på vägen. Många går ut för hårt och skadar sig själva. Det är bättre att börja mjukt så att kroppen hinner anpassa sig, du hinner med själv. Allt handlar om att ta hand om din kropp, den ska ändå hänga med i alla år som du ska leva.

Har du aldrig tränat på gym eller sprungit tidigare så tycker jag att du ska ta det lugnt, lyssna på kroppen. Kör inte till 100 % det första du gör. Bestäm att du börjar jogga 2 gånger i veckan. Börja med 1-2 km (15-20 minuter), jogga och gå om vartannat, exempel 1 minut jogg och 3-4 minuters promenad. Ta det lugnt, kroppen måste vänja sig vid att du nu rör på dig, leder, ben och fötter. Kommer ett till inlägg om just hur man kommer igång med löpning längre framöver i veckan. Så håll koll på bloggen.

PT

Vill du börja träna på gym, styrketräna då tycker jag nästan att du ska satsa på att köpa PT-tid, där får du all hjälp med att komma igång. Inställningar på maskinerna, han/hon ser så att du gör rätt. Lyfter man fel kan man skada sig allvarligt och det vill vi ju inte. Även med styrketräning börja med 2 gånger i veckan och öka långsamt. Kroppen ska bli van att styrketräna, kör inte för hårt i början. Tänk mer på att göra rätt,  tänk på vilken muskel tränar, än vilken vikt du lyfter. Super viktigt att tekniken sitter innan du öka på med vikterna.

Läs mitt inlägg om PT – personlig tränare som jag skrev på Matkärlek hemsida, länk här.

Lyssna

När man väl känner sig varm i kläderna gällande träningen så kan man sakta öka antal träningsdagar. Men lyssna på kroppen. Själv har jag nu tränat styrketräning i ca 2 år, jag tränar för att kroppen ska må bra och kännas stark. Mitt mål är inte att bli som en bodybuilder, utan ha en stark kropp som kommer hålla hela vägen till graven.

Nu springer jag allt från 1-3 gånger i veckan, beroende på hur min schema ser ut på jobbet. Styrketräning allt från 2-3 gånger i veckan på gymmet, försöker gå på ett rörlighetspass – Movement. Sen kör jag även ett HIIT pass en gång per vecka på gymmet.

Hur håller jag mig motiverad?

Jag älskar resultat, att se hur jag ändrar min kropp, hur jag blir starkare. När man väl har tränat ett tag blir man lite rastlös i kroppen om man inte får komma bort och träna. Man saknar dessa ”måbra” hormoner som frigörs vid träning. Sen är det otroligt kul att träna, man träffar massa nya intressanta människor.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.