Fisksoppa

Fisksoppa med lax och torsk

Igår gjorde jag ytterligare ett gammalt recept som jag haft på bloggen sedan 2014 och wow måste jag nog säga. Den var riktigt god, så nu har jag tagit nya bilder och uppdaterat receptet på fisksoppa med lax och torsk. Mums, ni måste bara prova den!

Nu när hösten knackar på dörren vad passar inte bättre med soppor eller grytor. Det hör hösten till tycker jag nog. Igår gjorde jag en jättegod fisksoppa som jag tidigare haft på bloggen fast i lite annan tappning. Denna gången mixade jag den slät med en stavmixer, ökade på med morötter och fiskfond. Mums säger jag bara, fisksoppan blev jättegod. Till fisksoppan serverade jag en klick aioli som jag hade kvar från helgens kräftskiva.

Ifall du vill ha en tjockare fisksoppa, så att den blir mer matig har du inte så mycket vatten i eller tvärsom du vill att den ska bli tunnare ökar du vattenmängden. Jag har valt att ha den lite tjockare eftersom jag tycker att det är godare och den blir mer matig.

Både jag och min man Anders tyckte den blev supergod, så denna lägger jag på listan över favoriter 🙂

Hoppas ni kommer att gilla den!

Fisksoppa

Fisksoppa med lax och torsk

Pernilla Lantz
En enkel och god soppa som passar alla.
5 from 1 vote
Förberedelser 15 minuter
Tillagningstid 20 minuter
Total tid 35 minuter
Måltid Lunch, Middag
Kök Sverige
Portioner 4
Kalorier 1 kcal

Equipment

  • Kastrull

Ingredienser
  

  • 200 gram Lax
  • 200 gram Torsk
  • 3 st Morötter
  • 1 st Vitlöksklyfta
  • 4 dl Vatten
  • 1 st Palsternacka
  • 1 st Gul lök
  • 200 gram Rotselleri
  • 2-3 msk Fiskfond
  • 3 dl Grädde
  • Salt, peppar
  • Smör att steka i eller olivolja

Instruktioner
 

  • Börja med att skala och hacka löken tillsammans med vitlöken.
  • Skala och skär rotfrukterna i mindre bitar.
  • Ta fram en stor kastrull så att du kan fräsa löken och vitlöken en stund själv innan du häller ner resten av rotfrukterna.
  • Nu tillsätter du vatten och grädde, börja med det som står i receptet så kan du spä mer på slutet. Samt tillsätt fiskfonden.
  • Låt koka upp och sänk sedan värmen så att det får stå och små puttra tills rotfrukterna blivit mjuka.
  • Under tiden rotfrukterna små puttrar grovhackar du fisken i lagom stora bitar.
  • Ta av kastrullen och ta fram din stavmixer, nu mixar du din soppa slät.
  • Rör runt och tillsätt salt och peppar efter tycke och smak.
  • Nu häller du ner dina hackade fiskbitar och rör runt så att alla bitar hamnar i soppan och under ytan. Försök att inte röra mer.
  • Sänk värmen till 2:an och lägg på ett lock. Låt små puttra i några minuter tills fisken är genomkokt. Nu kan du även fylla på med mer vatten ifall du önskar det.
Keyword Fisk, Soppa
Fisksoppa
Fisksoppa
Finhackade rotfrukter
Fisksoppa
Låt småputtra tills rotfrukterna är mjuka.
Fisksoppa
När rotfrukterna har blivit mjuka mixar du den slät med en stavmixer.
Fisksoppa
Smaklig måltid!
Pernilla Lantz signatur

4 kommentarer

  • Helena Karlsson

    5 stars
    Jag missade ha i grädden under tiden rotsakerna kokades mjuka. Stod ingenstans i instruktionerna att den skulle i. Insåg på slutet att jag hade en ingrediens över och då såg jag bilderna längre ner i flödet. Antar att grädden skulle i samtidigt som vatten och buljong. Min kom i med fisken och det gick nog lika bra. Godaste fisksoppan jag ätit!!!! Och jag hade ingen fiskbuljong hemma, men brukar ersätta all typ av buljong med Renee Voltaires veganska grönsaksbuljongpulver. Funkar alltid👍

    • Pernilla Lantz

      Tack Helena, grädden hade jag missat att lägga till från det gamla receptet. Det funkar lika bra ifall den kom med från början eller slutat. Grönsaksbuljong funkar det till mesta 🙏

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.