
Klimakteriet & sömn – varför sover jag så dåligt?
Inlägget innehåller reklam länkar för Upgrit
Vaknar du mitt i natten, svettig och klarvaken, utan chans att somna om? Det gjorde jag också. Att gå in i klimakteriet kändes som att kroppen plötsligt bestämde sig för att spela efter egna regler – och sömnen var en av de första sakerna som tog stryk.
När vi kliver in i klimakteriet sker en hel del förändringar i kroppen – och tyvärr är det inte alltid till vår fördel när det gäller sömnen. Hormonbalansen skiftar, och det kan leda till att vi känner oss mer stressade, rastlösa och vaknar mitt i natten utan någon uppenbar anledning.
Östrogenet sjunker – Detta påverkar inte bara sömnen utan även slemhinnorna, vilket kan ge torra ögon, muntorrhet och torra slemhinnor i underlivet. Det kan låta som småsaker, men obehaget kan göra det svårare att slappna av och somna gott.
Progesteronet minskar – Progesteron kallas ofta för vårt ”lugn och ro-hormon”, och när nivåerna sjunker kan vi känna oss mer stressade, oroliga och lättväckta.
Kortisolet ökar – Kroppen känns mer stressad, och vi kan uppleva en ständig känsla av att vara på högvarv. Många kvinnor märker att de vaknar vid 3-4 på morgonen, redo att ta sig an dagen – fast de egentligen bara vill sova vidare.
Viktuppgång och förändrad fettfördelning – Många märker att de börjar lägga på sig mer kring magen, och det är ingen slump. När östrogenet sjunker omfördelas fettet från lår och höfter till buken, vilket kan leda till både fysiskt och mentalt obehag – och i sin tur påverka sömnen.
Värmevallningar och svettningar – Att vakna upp genomsvettig är ett klassiskt klimakteriesymptom. Kroppens termostat verkar ha tappat kompassen, och plötsliga temperaturförändringar kan göra det svårt att få en sammanhängande nattsömn.
Allt detta skapar en kropp som känns mer stressad och obalanserad, vilket gör det svårare att slappna av, somna och få den djupa sömn vi så desperat behöver.
Vad har hjälpt mig?
Som tur är finns det saker som kan göra en enorm skillnad! Här är mina bästa knep för bättre sömn. Magnesium – Hjälper musklerna att slappna av och kan minska stress. Perfekt att ta på kvällen. GABA – En signalsubstans som lugnar nervsystemet och kan hjälpa kroppen att slappna av. Jag märkte skillnad nästan direkt. Glycin – En aminosyra som kan bidra till djupare sömn. För mig blev det en riktig gamechanger.
Upgrit har en ny produkt som heter Nattmagnesium som jag precis har börjat testa och ser att den innehåller magnesiumbisglycinat, magnesiumtaurat, GABA och MCT-oljepulver, för att stödja avslappning, återhämtning och sömnkvalitet. Istället för att 3 burkar hemma så har jag nu en med allt i ett piller. Och nu märker jag en markant skillnad.
Det här är en period som många av oss går igenom – och du är inte ensam. Det finns sätt att förbättra sömnen och må bättre genom klimakteriet.
Har du några egna knep som hjälper dig att sova bättre? Dela gärna i kommentarerna!

