Go Back
Skriv ut

Auberginegratäng

Den äts på egen risk!

Från kokboken Vardagsgott med LCHF. Anne Aobadia

Maträtt Middag
Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 30 minuter
Portioner 4

Ingredienser

  • 2 st Auberginer
  • 2 st Gul lök
  • Smör eller olivolja att steka i
  • 1-2 tsk Oregano Receptet säger Mynta
  • 1,5 dl Persilja
  • 150 gram Fetaost
  • 1 dl Riven ost
  • 2 dl Grädde
  • Salt och peppar

Instruktioner

  1. Börja med att sätta på ugnen, 200 grader

  2. Skär auberginen i skivor, ca 1 cm tjocka

  3. Lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Salta på båda sidorna och ställ in i ugnen i ca 15 minuter

  4. Under tiden skär du löken i tunna skivor. Stek sedan till de blir mjuka. Jag valde att hälla i kryddorna över löken och rörde runt. Glöm inte salt och peppar.

    Här är min plan vid nästa tillfälle att pressa ner en vitlöksklyfta och steka tillsammans med löken.

  5. Ta nu fram en ugnssäker form som du lägger ett lager i botten med aubergine. Häll sedan över din lök tillsammans med kryddorna ifall du inte blandade samman de.

  6. Smula sedan ner feta ost eller den hackade fetaosten över löken.

  7. Lägg sedan det sista lagret med auberginen.

  8. Avsluta med lite riven ost.

  9. Nu häller du över grädden, över hela gratängen så att auberginen har lite vätska att gotta sig med.

  10. Sätt in den i ugnen i ca 30 minuter, tills den har fått fin färg och grädden bubblar.

  11. Klar att servera!

    Funkar perfekt som tillbehör till helgens festmåltid, nyårsmiddagen eller helt ensam.

    Aubergine innehåller egentligen alldeles för mycket kolhydrater för den som kör strikt LCHF, men ibland kan man unna sig. Om inte annat till nyår :-)