Vitkålsgratäng

Nu när sommaren närmar sig, du kommer att grilla mer och mer. Vad passar inte perfekt om inte lyfta fram vitkålsgratängen.

Perfekt till alla er som kanske saknar potatisgratängen till köttbiten eller kycklingen. Nu under påskhelgen gjorde jag just vitkålsgratäng när jag bjöd familjen på middag. Fick tummen upp av alla, även de barn som vågade prova.

Det som är så bra är att man kan förbereda gratängen, precis innan gästerna kommer så ställer man in den i ugnen ca 20 minuter så är den klar. Perfekt!

Vitkålsgratäng

Måltid Tillbehör

Ingredienser
  

  • 1 st Vitkålshuvud
  • 2 st Gullök
  • 2 st Vitlöksklyftor
  • 2 dl Grädde
  • 2 burkar Créme fraiche
  • 200 gram Riven ost
  • Salt, peppar

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 200 grader
  • Strimla vitkålen fint
  • Strimla även löken fint
  • Smörstek vitkål och lök tillsammans tills de mjuknar
  • Pressa ner vitlöken ibland vitkålen/löken och rör runt
  • Häll ner grädde, créme fraiche och rör runt
  • Smaksätt med salt, peppar och lite sambal oelek om du vill
  • Häll sedan över i en ugnssäker form och strö över den rivna osten
  • Gräddas i ugnen i ca 20 minuter

Nu i påskas serverade vi kallskuren rostbiff som jag hade gjort på lågtemperatur i ugnen på morgonen, kantarellsås och en stor grönsallad. Hur gott som helst!

Med lågtemperatur så menar jag att man gör ordning köttet i ugnen på 90 grader, sätta i en köttermometer som man sätter in på 60 grader (innetemperatur), tar ca 2-3 timmar tills köttet är klart.

Kantarellsås

Måltid Tillbehör
Portioner 8 personer

Ingredienser
  

  • 6 dl Grädde
  • 150 gram Färsk ost
  • 70 gram Torkade kantareller
  • 3 msk Kantarellfond
  • salt, peppar

Instruktioner
 

  • Blanda allt i en kastrull, grädden, fond och färskosten
  • Låt koka upp och smaka av med ifall det behövs mer fond
  • tillsätt salt, peppar och kantarellerna
  • sänk värmen och låt sjuda i ca 30 minuter
    Ju längre tid den sjuder, desto godare blir den.

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.