Älggryta på långkok – helgen var helt underbar!

Hej alla,

vilken helg säger jag bara, wow!!
Ja vad ska jag börja någonstans, fredag….

jo i fredags fick vi besked från Vincent läkare att det ser superbra ut, han hade fått ett första hands besked. Vi ska på återbesök 17/3 och då skulle han veta mer, då borde de ha hunnit analysera hans provsvar mer.

Sen afterwork med jobbet, vin och öl på Clarion Post Hotell här i Göteborg med kollegorna på jobbet. Blev inte så pass sent.

Sen lördag, sol och super fint väder!
Grejade som tusan i trädgården, sopade uppfarten så att Vincent kunde köra med sin spark.
Grannen sågade ner sin björk, perfekt tänkte jag. Nu slipper jag svära över allt skräp den släpper ner.
Stefan började kapa ner grenar, sen blev det lite för högt för han, Så då fick Anders rycka ut….. med klättersele och allt.

På långkok hade jag sedan under hela dagen älgkött på kokning. Kan säga att det luktade super gott här hemma.

Älggryta med skogssvamp
600 g älggrytbitar
50 g varmrökt sidfläsk
3 dl grädde
3 dl förvälld skogssvamp
3 dl grovstrimlad purjolök
1 dl kalvfond
3 dl vatten
1 msk dijonsenap
1 tsk grovmald peppar
1 tsk krossade enbär
1 tsk torkad timjan
1 tsk salt ev mer – smaka av
smör

Mortlar enbär och timjan med varandra till den blir grovt pulver.
Skölj av älgköttet i kalt vatten.
Torka med hushållspapper
Bryn älgköttet i omgångar i stekpannan med smör.
Häll över kryddblandningen, enbär, timjan, salt och peppar. Ta inte så mycket salt tills en början. Smaka av på slutet istället.
Lägg över köttet till en gryta.
Häll i lite vatten i pannan för att få med så pass mycket smak från pannan. Häll över i grytan. Jag hällde i allt vatten och kalvfond i pannan och sen över köttet.
Bryn svamp och purjolök.
Häll över till grytan
Stek sidfläsket och lägg över i grytan
Ha i dijonsenapen
Rör runt och låt stå och små puttra i ca 2-3 timmar.

Efter dessa 2-3 timmarna häller du på grädden som nu är kvar.
Låt koka upp utan lock och låt koka tills grädden tjocknar, tar ca 30-45 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med broccoli eller som vi kålrot och färsk rödbeta kokt med smör och salt.

Mums!!

Sen på kvällen blev det mello, Rätt Låt Vann om jag får bestämma.
Vincent var besviken…..

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.