Crock-Pot

Gissa vad tomten kom med i en klapp till mig….. jo en Crock-Pot. Min mamma hade lyssnat på min önskan att få en sådan. Så igår tog jag ur den ur kartongen och gjorde ren den, tänkte testa den för första gången. Kollade lite bland de recept som fanns med men inget lockade.

Så jag tog fram min kokbok, Långkok för LCHF och Paleo som Birgitta Höglund skrivit. Bläddrade och hittade ett recept, Turkisk Lammfärsgryta. Som tur var hade jag allt hemma.
Det var väldigt enkelt att göra mat i en Crock-Pot. Det enda du behöver göra är att förbereda, resten sköter Crock-Pot.
Om jag ska berätta hur jag gjorde Birgittas recept så gjorde jag nästan som det står i receptet, förutom att jag tog lite mer vatten.
Turkisk Lammfärsgryta
4 portioner
600 gram lammfärs
1 stor aubergine
1 dl ajvar relish
15 st gröna oliver – utan kärna valde jag.
2 dl kycklingfond
1 dl vatten
4 st vitlöksklyftor
1 rödlök
1 msk chiliflakes (enl receptet 1 röd chili men det hade jag inte hemma)
1 msk torkad mynta
1 msk torkad oregano
1 msk paprikapulver
salt och peppar
Sätt ugnen på 250 grader
Dela auberginen, lägg på ett galler med skalet uppåt och grilla högt upp i ugnen tills halvorna blir svarta. Tog ca 15 minuter. Vänd och grilla den andra sidan i ca 10 minuter. Stäng av ugnen.
Låt auberginen svalna och dra bort skalet.
Bryn löken och vitlöken tillsammans i stekpannan.
Bryn lammfärsten lätt.
Skär auberginen i mindre bitar och lägg längst ner i Crock-Pot.
Häll över löken och vitlöken.
Grov hacka oliverna
Tillsätta alla kryddor, ajvar, kycklingfond, vatten och löken. Rör runt så att allt blandas.
Lägg sedan ner lammfärsen.
Ställ in timer på Crock-Pot på 4 timmar, lågtemp
Ungefär efter halva tiden så valde jag att röra runt.
Turkisk Lammfärsgryta

Enl receptet ska man strö över fårost och haydari men jag gjorde en blandning på feta ost och cremé fraiche som jag serverade till. Funkade toppen!

Går du och funderar på en Crock-Pot så rekommenderar jag den varmt. Crock-Pot fixa maten medan man sover eller under tiden man är på jobbet. Win win!
kram kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.