Allergi- och Matintoleranstest

I samarbete med Gettested.se
Idag tänkte jag berätta om något som jag tycker är super intressant, jag har nämligen gjort ett allergi- och matintoleranstest genom Gettested.se. Resultatet kom som en chock på vissa ämnen medans andra visste jag sedan tidigare.

Genom detta Allergi- och matintoleranstest får du en analys på 78 olika ämnen. Förutom livsmedel får du även svar på eventuell allergi mot pollen, mögel, pälsdjur och kvalster mm. Du gör testet hemma i lugn och ro vilket jag tyckte var lite skönt. Det är ett blodprov som skickas till Tyskland för analys. Du får svar på om du har IgE eller IgG antikroppar mot totalt 78 ämnen.

Jag fick hem mitt test i en snygg låda som landade i min brevlåda. Jag gjorde testet en måndag morgon då önskemålet var att man skickade iväg testerna i början på veckan. Gissar att man inte vill att proverna ska ligga över helgen på ett postkontor.

Med i lådan har du en nål som du enkelt vrider på för att sticka dig i fingret. Blodet ska du föra över på det papper som följer med. Du ska fylla de fyra ringarna med ditt blod, se bilden längre ner. Du låter blodet torka innan du lägger det i den platsficka och skickar iväg det på analys. Tog inte lång tid att fylla pappret med blod. Här kan du se hur du ska göra på de olika testerna som finns.

Inom 14 dagar fick jag ett mail med en bekräftelse att mitt test var klart och att jag hade ett resultat att hämta via deras hemsida. Du får ditt resultat i en pdf fil som du enkelt kan skriva ut.

Graderingen är från 0-6 där 0 är grönt och 6 är rött, dvs där du reagerar starkt mot.

Allergi

På allergi testet reagerade jag på gräs, timotej väldigt starkt, men det vet jag sedan tidigare. Har varit allergisk mot pollen sedan jag varit barn. De livsmedel jag reagerade starkt på är jordnöt, som ligger på en 4:a och äggvita på en 5:a, dvs rött. Vad gäller pälsdjur har jag ingen allergi mot, vilket jag tidigare har haft.

Matintolerans

Om vi går vidare till Matintoleranstestet som verkligen blev en liten chock för mig. Här är det samma gradering och de som ligger på 5-6 i markör ska man inte äta eftersom man har en stark reaktion på. Matintolerans leder ofta till att kroppen överexponeras, vilket gör att immunförsvaret blir stressat och mattas ut. Så länge som tarmbarriären är intakt bör du ej få någon reaktion. Kronisk belastning på tarmen kan leda till vad som kallas “läckande tarm”.

Det är nu det intressanta kommer eller det jag blev chockad över. Det jag reagerar starkast på är kyckling, äggvita och tomat, de ligger på 6 som är rött. Det som ligger precis under är bovete, gröna ärtor, gröna bönor, lax och mandel. Det jag blev chockad över är nog lax och äggvita, det är något som jag/vi äter väldigt ofta.

Nu så här efter att jag sett resultatet så kopplar jag ihop mina reaktioner på ett annat sätt. Jag köper att jag har en matintolerans mot lax eftersom jag egentligen reagerar på det varje gång jag äter det. Fast jag har kopplat ihop det med att jag har haft en gräddsås till och trott att det varit grädden jag har reagerat mot.

Fel av mig, det är laxen jag reagerar mot eftersom jag blir otroligt gasig när jag har ätit det. Lika så med ägg, jag blir otroligt gasig och ibland laxerande. Ingen matintolerans mot varken fårmjölk eller getmjölk.

Otroligt intressant eller hur!

Om du är intresserad att göra ett allergi- och matintolerans test eller ett annat utav deras testar, har du som följare till mig en rabattkod så att du får 15% rabatt. Gäller fram till den 15 maj.

Rabattkod: Pernilla15

Just nu har de superbra erbjudande på de flesta av deras tester. Jag har även gjort ett test på mina hormoner Östrogen och Progesteron. Så fort jag fått dessa resultat ska jag dela det med er.

4 kommentarer

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.